'

Substraten: mix van bims, lava en turf

Substraten: mix van bims, lava en turf

In de glastuinbouw is een kunstmatige minerale bodem voor plantengroei ideaal. Voordelen van een substraat boven grond zijn de controleerbaarheid van de toegevoerde voedingsstoffen en de gemakkelijke manier om het substraat te ontsmetten. Tuinbouwsubstraten worden veelal vervaardigd uit steenwol (mineraal), dat bovendien volledig recileerbaar is. Tegenwoordig worden ook kunststoffen, zoals polyurethaanschuim, als substraat gebruikt. Andere toegepaste materialen zijn turfvezel, veenmos (Sphagnum), kokosvezel en dergelijke.

Bims en ander poreus steenachtig materiaal als lava wordt eveneens als substraat gebruikt, vanwege de vermogen water vast te houden. In droge, vulkanische gebieden, zoals op de Canarische Eilandenen Azoren, wordt bims en lava gebruikt in vollegrondculturen om in de nachtelijke uren het dan aanwezige vocht op te nemen, dat de planten tijdens de dag kunnen gebruiken.

Dakbegroening heeft een hele andere functie dan de tuinbouw. Het tijdelijk opvangen ofwel bergen van regenwater waardoor riolen niet overbelast worden. Daarnaast heeft dakbegroening in de steden een zuiverende werking en zorgt voor een verbetering van de luchtkwaliteit door vermindering van fijnstof. De isolerende werking van een dakbegroening en de bescherming tegen schade van UV op dakbekleding is samen met de natuurlijke uitstraling een welkom effect voor de mens mileu en gebouw.

Een bodemverbetering met substraat creërt een voedzame basis voor de aangroei van onderandere bomen en struiken. Een goed waterdoorlatende leemachtige en organische structuur biedt veel bindend vermogen voor het opnemen en vasthouden van voedingselementen en vocht voor de wortels. Door de toevoeging van Bims en Lava zijn er voldoende poriën voor lucht en water waardoor gewassen dieper kunnen wortelen.

Een verbetering van de bodem zorgt voor een betere groei en dus voor meer CO₂ vastlegging. Over de jaren zelfs meer dan de CO₂ die wordt geproduceerd tijdens de productie de bodemverbetering.

Tags

bims, lava, bodemverbetering, dakbegroening, bimssteen, puim