'

Vulkanisch gesteente: bims

Vulkanisch gesteente: BIMS

Bims is een vulkanisch gesteente dat gekenmerkt wordt door een grote porositeit. Door de grote hoeveelheid kleine holtes in het gesteente is het zeer licht en kunnen enkele korrels zelfs drijven. Wanneer bij een vulkanische uitbarsting de vloeibare lava, die een grote hoeveelheid gassen bevat, zodanig snel afkoelt dat de gasbelletjes de tijd niet krijgen te ontsnappen en in het gesteente vast komen te zitten.

Vroeger als toepassing in scheermiddel en later diverse cosmetische producten is Bims als constructiemateriaal in diverse toepassing aanwezig. Bims wordt onderandere gebruikt in (Trass) cement, verf en schuurmiddelen, snelbouwsteen, lichtgewichtbeton, tuinbouwsubstraten en kledingindustrie om spijkerbroeken hun ‘Stonewashed’ karater te geven.

Door de in de poriën opgesloten lucht is bims een uitstekende isolator en gewichtsbesparing. Toegepast in de grond-, weg- en waterbouw als licht ophoogmateriaal bij de aanleg van wegen, aanvulling van (riool)sleuven en opvulling van kruipruimten. Vooral in het westen van Nederland, waar de slappe veenbodem voor een slechte ondergrond zorgt, kent het lichte mineraal een goede toepassing.

Tags

Yalibims, Duitsebims, Bimsteen, Lichtgewicht, Heklabims, Puimsteen, Puim